Menu Sluiten

4 tips voor een succesvol curriculum vitae (cv)

Solliciteren? Spannend! Daar hoort ook een cv bij met de belangrijkste informatie om jou aan te prijzen bij jouw (hopelijk) toekomstige werkgever. Wij geven je alvast 4 tips mee voor een succesvol cv.

1 Jouw cv = Jouw visitekaartje!

Het allerbelangrijkste: wie ben jij? Zonder jouw gegevens weten wij niet wie je bent. Vergeet daarom niet volgende kenmerken te vermelden: jouw voor- en achternaam, geboortedatum, adres en contactgegevens zoals jouw telefoonnummer en e-mailadres. Heb je een rijbewijs en eventueel een eigen wagen? Zet dit er zeker bij.

Extra punten scoren? Plaats een recente, duidelijke foto van jou in jouw cv. Zo weet de werkgever welke verzorgde man of vrouw hij zal ontmoeten.

2 Wees eerlijk!

Eerlijkheid duurt het langst. Ook bij de opmaak van je cv. Wees steeds waarheidsgetrouw, alleen zo bouw je standvastige relaties op en val je nooit door de mand tijdens een gesprek. In de praktijk gaat dit zeker in jouw voordeel spelen door het creëren van juiste en realistische verwachtingen in jouw cv. Dus beter correct zijn dan niet!

Beschik je niet over alle competenties die de vacature vraagt? De wil om dingen aan te leren is een competentie op zich. Heb je een tijdje niet gewerkt? Lieg ook hier niet over. Vermeld waarom je niet hebt gewerkt of licht dit toe in een persoonlijk gesprek.

3 Hou het bondig, maar helder!

Kort en helder. De twee belangrijkste eigenschappen van een cv. Het is geen autobiografie over je leven, maar een overzicht van jouw gegevens, werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Zo kunnen HR-consulenten zien of jij de ideale kandidaat bent voor een bepaalde vacature. 

Bij een te lang cv met te veel uitleg, verlies je sneller de aandacht van de werkgever of recruiter. Zorg dus dat je cv niet langer is dan 2 pagina’s.

4 Pimp je cv met jouw vaardigheden

Last but not least! Vergeet zeker niet jouw competenties te vermelden. Natuurlijk zijn je werkervaring en opleiding(en) essentieel om te vermelden zodat de recruiter of potentiële werkgever weet wat je kan. Maar je vaardigheden zijn minstens zo belangrijk. Immers, zij maken jou tot de unieke persoon die jij bent.

Vaardigheden kunnen ook doorslag geven bij een selectie. Zo kan je de ideale werkervaring of opleiding hebben, maar bezit je ook de kennis over het Office pakket, ben je heel goed in het omgaan met stresserende situaties of beschik jij over de leidinggevende capaciteit en weet jij welke beslissingen jij moet nemen in een noodsituatie? Vermeld het zeker, want wie weet is het bedrijf op zoek naar dat tikkeltje meer! 

Naast deze vier tips, geven we jou graag nog een paar extra’s mee: sla je cv op als PDF bestand, kijk hem na op spelfouten en zorg voor een professioneel en creatief cv. Ervaar je toch nog moeite met het opstellen van een cv? Stuur een mailtje naar info@passionworks.be of stuur een berichtje naar één van onze social media accounts. Wij helpen je heel graag verder!

nl_NLDutch
nl_NLDutch