Menu Sluiten

4 Sollicitatietips!

  • Solliciteren in de juiste kleren

Eerst en vooral, kies kleding waarin jij jezelf op je gemak voelt. Als je je comfortabel voelt in je outfit dan straal je meer zelfvertrouwen uit. Dat is altijd handig bij een sollicitatiegesprek!

Zorg dat je van tevoren weet wat de dresscode is binnen het bedrijf. Kijk eens tussen de foto’s op de website of op sociale media. Zo zie je wat je toekomstige collega’s dragen op de werkvloer en kun jij je hieraan aanpassen! Let ook op voor welke functie je solliciteert, een klusjesman in een maatpak ziet er een beetje vreemd uit. Maar ook een manager die aankomt in een joggingpak is geen zicht.

Kortom, kies waar jij je goed bij voelt en pas dat aan, aan het bedrijf en de functie.

  • Vergeet je CV niet

Een ding wat zeker in je tas moet zitten als je gaat solliciteren is je CV! Een goed voorbereide sollicitant neemt niet één maar meerdere kopieën mee naar het gesprek. Het kan handig zijn om zelf te gebruiken tijdens het gesprek, zo heb je steeds een houvast bij je. Ook kan het zijn dat je sollicitatie wordt afgenomen door meerdere personen, dan is het fijn dat ieder zijn eigen exemplaar heeft.

  • Kom op tijd

Niets is vervelender dan wachten, dat weten wij allemaal. Kom dus op tijd voor je sollicitatiegesprek. Zorg dat je weet waar je moet zijn, bij twijfel neem je het best even contact op met het bedrijf. Stippel je route van tevoren uit, zorg dat je weet waar je kan parkeren.  Ga je met de bus? Hou er dan rekening mee dat de bus niet pal voor de voordeur stopt, en je vaak nog een stukje moet wandelen.

Wat is ‘op tijd’? Meestal raden we aan om maximaal 10, minimum 5 minuten op voorhand bij het bedrijf te zijn. Zo heb jij tijd om nog even tot rust te komen en kan het bedrijf jouw aankomst aankondigen en voorbereiden.

  • Blijf jezelf

Solliciteren is reclame maken voor jezelf, de beste versie van jezelf laten zien. Maar wees realistisch, je hoeft niet op te scheppen. Een werkgever heeft jou gekozen op basis van je CV, je kwaliteiten. Hij of zij wil nu weten wie de persoon achter de leuke CV is. Wees dus open en eerlijk, maar hou het professioneel!

Een handige tip kan zijn: maak een kort lijstje met zaken die jij zeker aan bod wilt laten komen. Oefen dan een gesprek met een vriend, vriendin of je ouders en vraag wat zij ervan vinden. Merk je dat je iets hebt verteld dat misschien niet zo relevant is voor je functie? Schrap dit dan van je lijstje.

“Veel succes met je volgende sollicitatie!”

– Passion Works Better-

nl_NLDutch
nl_NLDutch